top of page
Search

מאה שנים לנוירופידבק ולגילוי גלי המוח: ההיסטוריה של התחום על קצה המזלג

Updated: Feb 18

 מאה שנים לגילוי נוירופידבק וגלי המוח
Designed by Freepi מאה שנים לנוירופידבק ולגילוי גלי המוח: ההיסטוריה של התחום על קצה המזלג

נוירופידבק הוא תחום מרתק שמקשר בין מדע וטכנולוגיה, ולמרות שהוא עשוי להיראות חדשני, שורשיו נטועים עמוק בהיסטוריה המדעית של חקר המוח. ההיסטוריה של התחום מתחילה לפני כמאה שנים בלבד, עם גילוי מקרי של גלי המוח על ידי הנס ברגר. מאז ועד ימינו זרמו הרבה אותות חשמליים וגלי מוח. אז איך הכול התחיל, ומה השתנה לאורך הדרך?


שנות ה-20: מדידת גלי המוח  ותחילת המסע

הכול התחיל בשנות ה-20 של המאה ה-20, כשהפיזיולוג הגרמני הנס ברגר (Hans Berger) פיתח את אחד המכשירים הראשונים להקלטת הפעילות החשמלית של המוח והצליח למדוד לראשונה פעילות חשמלית של המוח באמצעותelectroencephalography (EEG)   . המכשיר כמעט ומילא חדר וביצע הקלטה ראשונית של גלי המוח האנושי. ברגר גילה שניתן לזהות גלים חשמליים במוח, כמו גלי אלפא ובטא, ושיש קשר ביניהם לבין מצבי תודעה שונים. זה היה הצעד הראשון להבנת הקשר בין פעילות מוחית לתפקוד אנושי.

תגליתו של ברגר אפשרה למדענים למדוד פעילות חשמלית במוח והניחה את הבסיס לחקר נוירופידבק עתיד,. אך עד שנות ה-60 של המאה ה-20 השימוש הטיפולי ב-EEG היה כמעט אפסי.


שנות ה-60: פריצת הדרך של הנוירופידבק

בשנות ה-60 של המאה ה-20 החלו להתפתח מחקרים שהתמקדו בבחינת השפעת גלי המוח על פעילות המוח. שתי דמויות מרכזיות הן ד"ר בארי סטרמן וד"ר ג'ו קמייה.

ד"ר ג'ו קמייה: (Joe Kamiya) הקשר בין מודעות לפעילות מוחית

ד"ר ג'ו קמייה, מאוניברסיטת שיקגו, היה אחד הראשונים שהדגימו שליטה בפעילות המוח באמצעות משוב. במחקר שערך, המשתתפים למדו לזהות מתי מוחם מייצר גלי אלפא הקשורים למצב מדיטטיבי ורגוע, ולעודד את הופעתם באופן מכוון.

ד"ר בארי סטרמן: (Barry Sterman) גילוי תדר SMR ואפילפסיה

ד"ר בארי סטרמן הראה שניתן לאמן חתולים לייצר גלי SMR (Sensory Motor Rhythm) באמצעות משוב חיובי. בנוסף, הוא מצא קשר בין סוג גלים זה לבין שיפור העמידות להתקפים אפילפטיים. זה קרה לגמרי במקרה כאשר מנאס"א ביקשו ממנו לבדוק את השפעת דלקי רקטות רעילים. הוא גילה שאותם חתולים שעברו אימון נוירופידבק בעבר היו עמידים יותר להתקפי אפילפסיה שנגרמו מהרעלים.

מאוחר יותר סטרמן גילה שאימון נוירופידבק מועיל גם לבני אדם עם אפילפסיה. תגלית זו הובילה לעניין רב בתחום ולמחקר מעמיק על שימוש בנוירופידבק לטיפול באפילפסיה.


שנות ה-70: נוירופידבק והפרעות קשב וריכוז

בשנות ה-70 נרשמה התקדמות משמעותית נוספת עם הפרסום של :Joel Lubar “EEG Biofeedback: A New Treatment for Children with Attention-Deficit Hyperactivity Disorder”  . עבודתו של לובר סללה את הדרך לשימוש הקליני הראשון בנוירופידבק לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, והדגימה את יעילותו בשיפור הקשב והפחתת התנהגויות היפראקטיביות אצל ילדים.


שנות ה-90: פיתוח טכנולוגיות מתקדמות

עם התפתחות המחשבים והטכנולוגיה, הפך נוירופידבק לכלי מדויק ויעיל יותר. מערכות מודרניות הצליחו לספק משוב בזמן אמת על פעילות המוח, דבר ששיפר באופן מהותי את טכניקות האימון. במהלך שנות ה-90, החלו לחקור יעילות נוירופידבק לטיפול בחרדה, דיכאון ופגיעות מוח טראומטיות (TBI).


העשורים האחרונים: טכנולוגיה בראי הזמן

שנות ה-2000 הביאו התקדמות טכנולוגית משמעותית, שהובילה לפרוטוקולים והתקנים נוירופידבק מתוחכמים יותר. חידושים אלו שיפרו את הדיוק וההתאמה האישית של טיפולי נוירופידבק, והרחיבו את הפוטנציאל הטיפולי שלו.

השילוב של נוירופידבק בביצועי שיא סימן עידן חדש בשנות ה-2010. ספורטאים, מוזיקאים ואנשי מקצוע החלו להשתמש בנוירופידבק ככלי לייעל מיומנויות קוגניטיביות ורגשיות, והדגימו את הרבגוניות שלו מעבר להגדרות הקליניות. התחום החל לצבור פופולריות גם בקרב אנשים בריאים שחיפשו שיפור בביצועים קוגניטיביים, יצירתיות ושליטה עצמית.


נוירופידבק כיום: העתיד כבר כאן

כיום, נוירופידבק משמש ככלי טיפולי וכאמצעי לשיפור ביצועים בתחומים רבים. השימוש בשיטה מתרחב וכולל:

טיפול בחרדה, דיכאון ופוסט-טראומה.

סיוע בשיפור איכות השינה.

שיפור ביצועי ספורטאים, מוזיקאים וטייסים.

טיפולים בהפרעות הקשב והריכוז ובהפרעות על הרצף האוטיסטי.

טיפולים בחולי אפילפסיה, בעיקר כאלו שמגלים עמידות לתרופות


בעידן שבו ניתן לנטר את המוח בזמן אמת באמצעות מערכות מתקדמות, נוירופידבק אינו רק כלי טיפולי אלא גם אמצעי לשיפור ביצועים ואיזון רגשי. כפי הנראה, השימוש בטכנולוגיה רק ילך ויגבר, עם פיתוחים שיאפשרו התאמה אישית ואינטגרציה עם טכנולוגיות חדשות כמו מציאות מדומה.


מילה לסיום

המסע של נוירופידבק הוא מסע מרתק של גילוי, מחקר וחדשנות. מגלי המוח הראשונים של הנס ברגר ועד למערכות המתקדמות של ימינו, השיטה עברה כברת דרך ארוכה. מה העתיד צופן? קשה לדעת בוודאות, אבל דבר אחד ברור: נוירופידבק כאן כדי להישאר.


רוצים ללמוד עוד על נוירופידבק וכיצד הוא יכול לעזור לכם? לחצו כאן 

נשמח לענות על כל שאלה וללוות אתכם במסע לשיפור איכות החיים,. לחצו כאן לקביעת פגישת ייעוץ


Comments


bottom of page